Kahdeksan vanhaa pelargonia Yläneen museopuutarhassa

Nämä kahdeksan Luonnonvarakeskuksen Yläneelle tuomaa pelargonia on saatu pääasiassa Suomen pelargoniyhdistykseltä. Paikka- ja muissa tiedoissa on vielä puutteita ja epävarmuuksia, mutta tiedot täsmentyvät sitä mukaa kuin Luonnonvarakeskuksen tutkimushanke etenee. LUKE-numero on tutkimusta varten kasville annettu tunnus.

Kuva1-3.jpg

Kaikki kahdeksan pelargoniaa museon seinustalla

2020-2021 pelargonit talvehtivat työtilaksi muutetun navetan ikkunoilla.
2.3.2021 otettiin pistokkaat ja poistettiin kuivat osat kasveista.
8.4.2021 emokasvit siirrettiin isompiin ruukkuihin (saviruukku 21 cm) 

Kuva2-3.jpg

ALASTARON HELENA
(punainen ruusunnuppupelargoni) 

Nuori vaimo Helena toi tämän pelargonin kotitalostaan mukanaan 70 vuotta sitten. Sen jälkeen kasvi on ollut samassa talossa näihin päiviin asti. (https://pelargonit.blogspot.com.)

LUKE 214

 

Talvehti huonosti pohjois-ikkunalla, keväällä vain yksi hento, pitkäksi kasvanut verso. (23.4.2021)

Kuva3-3.jpg

EVAKKO
(vaaleanpunainen, puolikerrottu)

”Tämä pelargoni on saatu Annalaan helsinkiläiseltä Hilkka Sinkkoselta. Hän on ostanut alun perin pistokkaan Hakaniemen torilta Kannaksen evakolta, jonka perheen mukana se on kestänyt evakkomatkan Helsingin seudulle. 

LUKE 239

 

Talvehti hyvin, vahvoja uusia versoja kasvamassa. (23.4.2021)

”Evakko” on voimakaskasvuinen ja roteva. Vaalean ruusunpunaiset kukat ovat suuret ja puolikerrannaiset, omenankukan oloiset. Pelargoni on nimellään herättänyt monen kaipuun luovutettuun Karjalaan. – ”Evakkoa” voisi kutsua ’kaipuun kukaksi’, koska se herättää ihmisissä haikeita muistoja.” (Ihanat pelargonit. Susanna Rosén & Eivor Rasehorn. Otava. 2011.)

Kuva4-3.jpg

FINSKA FARMOR
(kerrottu valkoinen)

Yli 100 vuotta vanha (https://pelargonit.blogspot.coml).

LUKE 237

Talvehti hyvin. (23.4.2021) 

Kuva5-3.jpg

HAUSKA
(puolikerrotut aprikoosinväriset kukat, joissa tummempi keskusta ja vaaleat reunat)

Suurikokoinen. Hyvin vanha kanta Hauska-nimisestä talosta Viljakkalasta.

LUKE 193

Talvehti hyvin, kasvattaa  uusia versoja.  

Korkea kasvu, ohut varsi ja kukkatertun paino aiheuttivat  sen, että yksi varsi katkesi. Siitä saimme useita uusia pistokkaita. (23.4.2021)

”Helsinkiläinen Iris Nieminen on saanut tämän pelargonin tädiltään Linda Anttilalta vuonna 2001 tämän 90-vuotispäivillä Viljakkalan Soinnun kylästä. Se on vanha pelargoni, jonka ikää on mahdotonta tietää, täti on tuonut sen lapsuudenkodistaan samalta kylältä. Lindan mökin nimi on Hauska, siitä nimi. Kukat ovat puolikerrannaiset, lohenpunaiset, väri vaalenee reunoilta valon vähetessä. Talvella kukat muuttuvat lähes valkoisiksi, vain keskusta säilyy punertavana. ’Hauska’ on ahkera kukkija, kukkii runsaasti lähes ympäri vuoden. Se kasvaa korkeaksi varsien ollessa kuitenkin melko ohuet ja nivelikkäät.” (Ihanat pelargonit. Susanna Rosén & Eivor Rasehorn. Otava. 2011.)

Kuva6-3.jpg

HUITTINEN 3 /LAAKSOLA
(karmiininpunainen kerrottu)

Vähintään 60-vuotias (https://pelargonit.blogspot.com).

LUKE 170

Talvehti jotenkuten pohjoisikkunalla. (23.4.2021) 

Kuva7-3.jpg

TUOPANJOKI
(hennon vaaleanpunainen, kerrottu)

Oletettavasti Juuan Tuopanjoen kylästä. Kasvutavaltaan tämä on varsin reipas, latvoa saa useamman kerran, mikäli haluaa kasvattaa ’Tuopanjoesta’ kompaktin. 

LUKE 186

Talvehti hyvin, 2 pistokasta. (23.4.2021)

Vaihtoehtoisesti tästä saisi helposti ja perinteitä kunnioittaen vanhaan pirttiin koko ikkunan peittävän pelargoniviidakon. (https://pelargonit.blogspot.com.)

Kuva8-3.jpg

VAALEANPUNAINEN HEINOLASTA
Mitään tietoja ei toistaiseksi ole löytynyt.

LUKE 207

Talvehti hyvin ja kasvaa hyvin, monta vartta. (23.4.2021)

Kuva9-3.jpg

YLI-TUINAN HILKKA
(lohenpunainen, vahvakasvuinen)

Kiikan kylästä, Yli-Tuina -nimiseltä tilalta. Yli 90-vuotias kanta. (https://pelargonit.blogspot.com.)

LUKE 194

Talvehti hyvin. (23.4.2021)

Luonnonvarakeskuksen pelargoniahankkeet

Tutkijat: Maarit Heinonen, Jaana Laamanen, Saara Tuohimetsä; etunimi.sukunimi@luke.fi

Pelargoni – Perinnepelargoneista hehkua puutarhaviljelyyn

Tutkimushanke ajalla 2020-2022, rahoittaja Oiva Kuusisto säätiö ja Luonnonvarakeskus, yhteyshenkilöt Jaana Laamanen ja Saara Tuohimetsä

Pelargonit ovat olleet tärkeä osa suomalaista puutarhakulttuuria. Niitä on vaihdettu ja ne ovat kulkeneet mukana suvuista ystäville ja muutoissa paikkakunnalta toiselle. Pelargonien kasvatus harrastuksena on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Samalla myös kiinnostus vanhoihin suomalaisiin pelargonikantoihin on kasvanut. Toteutettava hanke yhdistää kulttuurihistoriallisesti merkittävän suomalaisen pelargoniaineiston tunnistuksen, tuotteistamisen ja säilytyksen. 

Hankkeen tavoitteena on tutkia ja selvittää vanhojen pelargonikantojen monimuotoisuutta, tarkentaa lajikenimiä ja sukulaisuuksia morfologisten tuntomerkkien sekä DNA-markkereihin perustuvien lajiketunnistusmenetelmien avulla. Hankkeessa yhdistetään morfologiset ja DNA-markkereihin perustuvat lajiketunnistustiedot sekä kasvinkantojen historiatiedot yhtenäisiksi kasvikantojen säilymistä ja tuotteistamista edistäviksi lajike- ja kantakuvauksiksi. Lisäksi tehtävänä on ylläpitää ja jakaa tietoa vanhoista pelargonikannoista, sekä edistää vanhojen pelargonikantojen tuotteistamista ja säilymistä.

Luke.jpg

Pelakuu – Varsin hyvät vanhat pelakuut

Tiedonvälityshanke Varsinais-Suomen alueella ajalla 2020-2022, rahoittaja Leader, Oiva Kuusisto säätiö ja Luonnonvarakeskus, yhteyshenkilö Maarit Heinonen

Hankkeessa etsitään keinoja säilyttää perinnepelargoneja elävinä ja osana suomalaista huonekasvikulttuuria jakamalla tietoa perinnepelargonien kasvattamisesta sekä eri lajikkeiden ominaisuuksista ja historiasta. Keinoista keskeisin on monikanavainen viestintä. 

Hankkeessa toteutetaan tapahtumasarja paikallisissa yhdistyksissä, museoissa, maatilamatkailutiloilla ja muissa vastaavissa paikoissa Varsin Hyvän toimialueella Varsinais-Suomessa. Hankkeen päätteeksi julkaistaan Suomen vanhojen kotipelargonien kuvastojulkaisu harrastajien, museotoimijoiden, kauppapuutarhojen ja muiden kiinnostuneiden käyttöön. Pelargonikuvastoon kootaan noin 50 pelargonin lajike- ja historiatiedot. Hankkeen yksi tavoitteista on luoda kriteerejä asianmukaiselle pelargonien pitkäaikaissäilytykselle (pelargonipankki).

Vaikka hankkeen viestintäkärki on alueellisessa viestinnässä koko Varsin Hyvän toimialueella, hankkeesta viestitään laajemmin valtakunnallisesti tavoitteena edistää perinnepelargonien säilymistä ja käyttöä yleisesti Suomessa.

Hankkeiden keskeinen yhteistyökumppani: Suomen pelargoniyhdistys ja sen yhteistyökauppapuutarhurit 

LukeJaMuut.jpg