Perinnekasvimaahanke

Kehittämishakkeessa tuodaan esiin ja vaalitaan paikallisia perinnekasveja ja kannustetaan sekä museoita että museokävijöitä vaalimaan paikallisia perinteisiä kasvikantoja. Hankkeessa kerätään paikallista historiallista ja kulttuurista tietoa vanhoista puutarhojen kasveista ja hyödynnetään tätä perinnetietoa suunniteltaessa perinnekasvien esittelyä museopuutarhoissa.

Yläneen kotiseutumuseon museorakennusten yhteyteen siirretään niiden alkuperäiseltä sijaintipaikalta rakennuksiin liittyneitä koriste- ja hyötykasvikantoja. Lisäksi perustetaan näytekasvimaa ”Korvan kasvimaa”, jossa viljellään, säilytetään ja esitellään muita vanhoja paikallisia hyötykasvikantoja. Kasvimaiden perustamiseen ja hoitoon osallistuu yhdistyksen aktiivien lisäksi ainakin paikallisia puutarhaharrastajia.

Viljelmien suunnittelusta vastaa MTT yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Yläneen erityisyys on Huvitus-omena, suomalaisen omenajalostuksen pakkasenkestävä merkkipuu, joka on isänä tai äitinä 80%:ssa suomalaisista omenalajikkeista. Tämän omenan yläneläistä kantapuuta jäljitetään projektissa geenitutkimuksin, ja museonmäki saa oman Huvituksensa. Hankkeeseen liittyy tapahtumia, jossa eri tavoin herätetään kiinnostusta maatiaiskasveihin, niiden ylläpitoon ja käyttöön.

perinnekasvimaaw.jpg

Vihtori Ylisen laatima opetuskuva perinnekasvimaasta

Lisätietoa

Kasvigeenivaraohjelma