Teinilän ja Yli-Jokelan perennapenkkien rakentaminen

1w1.jpg Perennapenkkejä varten kaivettiin Yli-Jokelan ja Teinilän rakennusten seinustoille kiviseen hiekkamaahan 6-7 metrin pituiset kuopat. Työssä Viljo Pinomäki kaivureineen.
2w1.jpg Teinilän kukkapenkki kaivettiin noin 70 cm:n syvyiseksi. Kivet poistettiin ja kasattiin reunojen rakentamista varten. Kiviä kärrättiin myöhemmin vielä runsaasti Korven tarhan alueelta. Apuna raskaassa työssä oli sekä talkoolaisia että koulun 8-luokkalaisia heidän museotyöpäivänään.
3w1.jpg
Kuopan reunoille levitettiin suodatinkangas ja kuopan pohjalle ajettiin etukuormaajalla runsaasti savea lisäämään penkin vedenpidätyskykyä.
4w1.jpg
Teinilän perennapenkki rankkasateen jälkeen.
5w1.jpg
Penkkiä kavennettiin siten, että räystäsvedet eivät putoa penkkiin. Reunaa tuettiin kattopellillä ja sen taakse seinustalle kasattiin kiviä ja maata. Suodatinkangas asennettiin uudelleen vain savikerroksen yläpuolisille reunoille. Peltiä asentamassa Matti Koskela.
6w1.jpg
Kuopat täytettiin Biolanilta lahjaksi saadulla mullalla. Teinilän ja Yli-Jokelan penkkeihin meni yhteensä 3 kuormalavallista  erittäin lannoitepitoista säkkimultaa. Multasäkkejä tyhjentämässä Hanna-Leena ja Lasse Kaihola, taustalla Matti Koskela. Kuvan otti Anja Koskela.
7w.jpg Koska multa oli hyvin humuspitoista, siihen sekoitettiin lisää savea ja hiekkaa. Talikon varressa Yli-Jokelan penkkiä rakentamassa Matti Mäki-Laurila.
8w.jpg Lopuksi multa tasoitettiin ja penkit olivat valmiina istutukseen. Yli-Jokelan penkin viimeistelytyössä Pertti Peltolan kanssa Sirkku Pihlman.
24w1.jpg Teinilän perennapenkkeihin kasvit etsittiin alkuperäisiltä kasvupaikoiltaan. Suurin osa kasveista haettiin vanhan rakennuksen ympäristöstä. Osa löytyi Joensivun pihalta, johon ne oli siirretty Teinilästä.
Kuva: Matti ja Soile Teinilän arkisto
9w1.jpg
Edellisenä kesänä oli MTT:n Merja Hartikaisen ja Maarit Heinosen kanssa kartoitettu Teinilän ja Yli-Jokelan talojen vanhoilta pihoilta löytyneitä perinnekasveja ja merkitty ne kevään istutuksia varten. Kuvassa Soile ja Matti Teinilä opastamassa perennojen hakua Teinilän talon pihalta.
10w.jpg

Osa kasveista oli sievästi kukkapenkissä, kuten tämä Teinilästä Joensivun pihaan siirretty myskimalva.

11w.jpg

Valkoista kyläkurjenpolvea piti etsiä piharakennuksen seinustalta. Soile Teinilä kertoi, että tällä seinustalla oli sijainnut Anton Korvan kasvimaa, jossa kasvoi mm. viiniköynnös.

12w.jpg

Teinilästä ja Joensivusta löytyneet kasvit täyttivät auton.

13w1.jpg
Teinilän penkin istutus valmistui 4.6.2010. Kuvassa Hanna-Leena Kaihola ihailee penkkiä, johon oli istutettu mm. illakkoa, saksankurjenmiekkaa, syysleimua, kyläkurjenpolvea ja mukulaleinikkiä. Istutuksessa olivat mukana myös Anja Koskela ja Siiri Niittymaa.
14w.jpg Teinilän penkki kuvattuna 5.7. kuukauden kuluttua istutuksesta. Penkin reunat on tuettu kivillä ja ylimäärä kangasta leikattu pois. Kaikki kasvit ovat hengissä ja ahkeran kastelun ansiosta hyvässä kasvussa.
15w1.jpg
Heinäkuun lopulla Teinilän penkissä kukkivat syysleimut ja ”joriini”. Kesän viimeiset kukkijat siniset ukonhatut joriinin takana ovat nupulla.
16w1.jpg
Yli-Jokelan ja Teinilän perennapenkkeihin kasvit etsittiin alkuperäisiltä kasvupaikoiltaan. Kuvassa on Yli-Jokelan talo vanhalla paikallaan. Suurin osa kasveista haettiin talon ympäristöstä. Osa löytyi oikealla alhaalla näkyvän kasvimaan tienpuoleisesta reunasta.
Kuva: Markku Aution arkisto
17w.jpg Yli-Jokelan talon vierustoilta löytyneitä perennoja: akileijoja, tarha-alpia, päivänliljoja ja kurjenkelloa. Etualalla kukkii härkki.
18w.jpg Yli-Jokelan vanhan kasvimaan kulmassa kukki tarhapioni nokkosten ja voikukkien keskellä. Se siirretään tulevana syksynä museonmäelle.
19w1.jpg
Jokainen kasvi erotettiin multapaakusta ja kaikki rikkakasvit perattiin pois. Istutusalueet piirrettiin multaan suunnitelman mukaisesti ja kuopat kasteltiin runsaalla vedellä. Kuvassa Sirkku Pihlman oikealla ja museon opas Liina Niittymaa, joka osallistui ahkerasti perennapenkkien rakentamisen eri vaiheisiin.
20w.jpg

Yli-Jokelan penkkiin taimet istutettiin 8.6.2010.
Reunojen viimeistely vielä puuttuu. Penkkejä kasteltiin päivittäin. Museon oppaat hoitivat uskollisesti perennojen kastelun.

21w.jpg Kesä oli harvinaisen kuuma ja kuiva. Museomäellä ei ole vesijohtoa. Polttavaan ongelmaan antoi ensiavun Yläneen VPK.
22w.jpg VPK toimitti kesän aikana neljä kertaa vettä tynnyreihin kastelua varten. Myöhemmin vesi saadaan uppopumpun avulla lammesta. Tynnyreitä täyttää Mikko Jaakkola.
23w.jpg Heinäkuun lopulla helle jatkuu. Liina Niittymaa kastelee valkoisena ja violettina kukkivia syysleimuja.
27w.jpg 29.8.2010 vietettiin Varsinai-Suomen museopäivää. Paula ja Markku Autio tutkivat, miten Markun synnyinkodin Yli-Jokelan pihasta siirretyt perennat ovat kotiutuneet Museonmäelle.
25w.jpg Teinilän saksankurjenmiekka innostui kukkimaan vielä syyskuussa.
26w.jpg Syyskuun puolivälissä Teinilän penkin perennat kilpailivat väriloistossa ruskan kanssa.